Teafa (Melaleuca alternifolia)

Tudástár

a teafa

Latin neve: Melaleuca alternifolia

Növénycsalád: Mirtuszfélék

Előfordulása: Ausztrália, Malájzia, Fülöp-szigetek, Jáva szigete

Az illóolaj elkülönítésének módja: vízgőzdesztilláció

Melyik növényi részből: a levelekből

Illóolajtartalom: 2%, azaz 50 kg frissen szedett levélbő 1 kg illóolajat állítanak elő.

A teafaolaj erős, majdnem szúrós, kissé a kámforhoz hasonlító illata orvosságra hasonlít és az orvostudomány által is elismert és alkalmazott illóolaj. A közel 300 teafa változat közül a Melaleuca alternifolia levele adja a teafa illóolajat.

Antivirális, gombaölő, antiparazita, fájdalomcsillapító, idegerősítő, vitalizáló, vénákat erősítő és sebgyógyulást elősegítő hatású, emellett erősíti az immunrendszert. Ebből is látszik, hogy a teafaolajat mindent gyógyító szernek is mondják. Ráadásul az illóolajok között egyik nagy kivételként jó bőrbarát volta miatt bátran lehet közvetlenül a bőrre kenni (óvatosan, mértékkel, kis felületekre), ahogy a levendulát is, hígítás nélkül is.

Külsőleg alkalmazva: lehet párologtatni (pl. aromalámpában), inhalációként, szaunában használni, fürdővízbe csepegtető (de előtte tejben keverd el!), készíthetsz borogatást vagy masszázsolajat ezzel az illóolajjal.

Alkalmazási javallatok:

 • pattanásokra, célzottan rákenni
 • bőrfertőzések esetén a fürdővízbe csepegtetni, de azt előbb tejben/tejszínben el kell keverni, különben rátapad a bőrre, és úgy már égési sérüléseket is okozhat az illóolaj.
 • rovarcsípés, viszketés: a kérdéses bőrfelszínre 1-2 csepp teafaolajat kenünk, nagyobb felületen olajos higításban
 • rovarok, és egyéb nem szívesen látott lakótársak, mint pl tetvek, bolhák távoltartására
 • hajban lévő élősködők ellen: bedörzsölés után 5 perc múlva a hajból kiöblíteni, pl fejtetű kezelésére, megelőzésre: egy semleges samponba 10-15 csepp teafaolajat tegyünk, a gyerek korától, hajhosszától függően, 7 éves kortól mehet bele 7-7 csepp levendula és eukaliptusz illóolaj is (ez megelőzésre, vagy esetleges fertőzés utáni visszafertőződés ellen jó, épp zajló fertőzést a gyógyszertárban kapható olajjal kell kiírtani!)
 • csökkenti az asztma, hörghurut, megfázás, köhögés, láz, gége- és melléküreg-gyulladás, torokfájás, szamárköhögés tüneteit párologtatva, inhalálva
 • fehérfolyásra, hüvelygombásodás: ülőfürdő (előzőleg elkeverni tejben/tejszínben vagy joghurtban!)
 • korpás fejbőrre, ha azt gombás fertőzés okozta: samponba 4 csepp teafaolaj+3 csepp levendulaolaj
 • lábgombásodásnál a lábfürdőbe 4 csepp, majd hordozó olajhoz keverten bedörzsölni.
 • körömgombásodásnál: érdemes a teafaolaj használatát minél előbb elkezdeni: a fertőzött bőrfelületre naponta 2-3-szor hígítatlan teafaolajat kell ecsetelni, 1-1 cseppet, 5-7 napon át. Bőrgombánál, vagy nagyobb felületen alkalmazva érdemes valamilyen vivőolajba cseppenteni: pl mandulaolajba.

Pszichés és lelki hatása:

 • jót tesz a koncentráló képesség csökkenésekor, zavartságban, döntésképtelenségben szenvedőknek
 • erősíti a logikus gondolkodást, a megfontolt cselekvést
 • lecsendesíti a túlfűtött indulatokat, a heveskedést.

Lelki betegségek és rendellenességek kezelésekor Ingeborg Stadelmann azt javasolja, hogy válasszunk a teafa mellé még valamilyen barátságosabb illatot, és így párologtassunk a helyiségben.

Jelmondata: Segítek Neked olyannak látni a világot, amilyen valóban.

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)