Narancs, édes narancs, vadnarancs (Citrus sinensis)

Tudástár

narancs illóolajról

Latin neve: Citrus sinensis

Növénycsalád: Rutafélék

Előfordulása: Dél-Európa, Dél-Amerika, Észak-Afrika, Kína

Az illóolaj elkülönítésének módja: hidegen sajtolás

Melyik növényi részből: a gyümölcs héjából

Illóolajtartalom: 2%, azaz 50 kg (egyes típusoknál 80kg) friss gyümölcshéjból állítanak elő 1kg illóolajat.

Az igazi narancs illatot árasztó narancs, édes narancs és vadnarancs illóolajok hatása ugyanaz: felvidít, könnyedén lazít és megszüntetheti a nyirokutak elzáródását (masszázs). Stressz, nyugtalanság, fáradtság és emésztési zavarok esetén segítő, lágy, a gyümölcs színére emlékeztető árnyalatú olaj. A gyümölcs héjának préselésével nyerik az illóolajat.

Alkalmazása külsőleg:

  • fáradtság, rossz közérzet, nyomott hangulat ellen párologtatni
  • megnyugtatja a száraz bőrt, az erősen igénybe vett, repedezett bőrre is hatásos (napsütésben óvatosan, illetve egyéni érzékenységtől függően irritáló lehet a bőrre)
  • fogínygyulladásra öblögető szerbe
  • adsztringens hatása miatt ajánlják cellulitisz kezelésre és nyirokmasszázsra is, masszázsolajba keverve
  • kiegyensúlyozó hatású
  • légtér frissítésére, betegségek idején is, a csíraszám csökkentésére

A narancs illóolajat a hatás érdekében párologtathatod (pl. aromalámpában), inhalációként, szaunában, fürdővízbe csepegtethetsz (előtte tejben keverd el), készíthetsz borogatást vagy masszázsolajat. Az olajat közvetlenül a bőrre ne kend, mert töménysége miatt irritációt okozhat! Mint minden citrusféle, a narancs illóolaja is fényérzékennyé tehet, ha bőrödre ilyen illóolajat tartalmazó kencét kensz, így nyáron kerüld az efféle alkalmazását!

Jelmondata: "Keblemre világ, szeretlek!"

Figyelmeztetés: Bőrre kenve enyhén irritáló hatású lehet és mivel fényérzékenység növelő hatású, így napfényes időben bőrre kenve gondot okozhat (pl pigmentációzavar). Párologtatva nem szabad túl sok illóolajat adagolni, mert általában a gyümölcsillatok túlzott használata szemirritációhoz vezethet.

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)