Ilang-ilang (Cananga Odorata)

Tudástár

ilang-ilang illóolajról

Latin neve: Cananga odorata

Növénycsalád: Magnóliafélék

Előfordulása: Jáva és Szumátra szigete, a Fülöp-szigetek, Komori szigetek, Madagaszkár és Reunion szigete, valamint India

Az illóolaj elkülönítési módja: vízgőzdesztilláció

Melyik növényi részből: a virágból

Illóolaj tartalom: 2%, azaz 50 kg frissen szedett virágból 1kg illóolajat állítanak elő

Az ilang-ilang édes és páratlanul buja virágillatú, női illatolaj. A halványsárga, lassan folyó olajat az ilang-ilang fa virágainak nagy odafigyelést igénylő vízgőz-desztillációjával állítják elő. A desztillációhoz sok időre van szükség, körülbelül 20 órára, ismeretekre, hogy mindig a legjobb olajat, az ilang-ilang (vagy ylang-ylang) komplett desztillációját kapjuk, amely több frakcióból áll. Ennél a női illatolajnál egyértelműen szívjegyről van szó, amelyet fixatívumként (más illatok megkötőjeként, hatásainak segítőjeként) is lehet használni.

Az aromaterápiában nyugtató, vérnyomáscsökkentő, kiegyensúlyozó hatása miatt használják, de nem elhanyagolható pszichés hatása: segít ellazulni, jobb kedvre derít, "vihogó" olajnak is nevezi a szakirodalom.

Hatása, alkalmazása külsőleg:

Párologtatva:

  • nyugtató hatású, segíti az ellazulást testi és/vagy lelki görcsöknél, pl menstruációs görcsök esetén is;
  • szabad folyást enged a nevetésnek, sírásnak, szabadon engedi az érzelmeket;
  • a hangulatot lággyá, kéjessé változtatja, erotikus késztetést növelő;
  • megnyugtatja az idegrendszert, álmatlanságra, feszültségoldásra hatásos.

Ha a fürdővízbe csepegtetve szeretnéd párologtani, és hatását élvezni, akkor 1 evőkanál tejben, tejszínben, vagy hidegen préselt bőrtápláló olajban keverj el maximum 3 csepp ylang-ylang illóolajat. De készíthetsz borogatást vagy masszázsolajat is a hatás érdekében.

Külsőleg bőrápolásra, krémbe keverve:

  • zsíros és száraz bőr ápolására alkalmas, szabályozza a faggyúmirigyek működését, kiegyensúlyozza, csökkenti a túlzott zsírosodást;
  • ránctalanító hatású, segít megelőzni a bőr idő előtti öregedését
  • kellemes, nőies illatot ad házilag készült kozmetikumjainak, ha 1-2 cseppet belekeverünk.

Jelmondata: Lazítsál, élvezd az örömöket!

Ellenjavallat, figyelmeztetés: Túl magas koncentrációban fejfájást, rosszullétet okoz. Az olajat közvetlenül a bőrre ne kend, mert töménységénél fogva irritációt okozhat!

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)