Fahéj (Cinnamomum ceylanici)

Tudástár

a fahéj illóolajról

Latin neve: Cinnamomum ceylanici

Növénycsalád: Babérfélék

Előfordulása: Sri Lanka, Kelet-India, Fülöp-szigetek, Dél-Amerika, Seyhelle-szigetek

Az illóolaj elkülönítési módja: vízgőzdesztilláció

Melyik növényi részből: a kéregből, a levelekből és a virágokból

Illóolajtartalom: 1,25%, azaz 1kg illóolajhoz 80 kg növényi rész szükséges

A fahéj illóolaj meleg, fűszeres, édes és intenzív illata jól ismert, sokak számára a karácsonyi készülődést, az otthon melegét idézi. Ugyanakkor a hagyományos kínai gyógyászatban a fahéj fontos alapszer, azt tartják, egy gyógymód sem teljes nélküle. Ez az egyik legrégebben használt fűszerek egyike: már az egyiptomiak, a görögök, és a rómaiak is alkalmazták. A fahéjolaj melegítő hatása akkor kívánatos, ha bő vérellátást kell elérni. Antibakteriális, antivirális, gombaölő és fájdalomcsillapító hatású, idegfájdalmak, izomgörcsök és mindenféle kimerültség esetén segíthet. Jól keverhető a citrusos olajokkal (különösen a citrommal és a naranccsal) és a geránium-, levendula-, rozmaringolajok is jól illenek hozzá.

Párologtathatod (pl. aromalámpában), inhalációként, szaunában, készíthetsz borogatást vagy masszázsolajat. Nem szabad azonban alábecsülni bőrirritáló hatását, rendkívül takarékosan adagold, fürdővízbe soha ne tedd!
Hatásai külsőleg:

  • kis mennyiségben illatlámpába, testolaj keverékbe téve a "hűvös" lelket felmelegíti
  • fázósaknak, akik könnyen meghűlnek, melegítő hatású
  • antibakteriális, antivirális, gyulladáscsökkentő
  • meghűléses megbetegedéseknél, torokgyulladásnál párologtatva
  • végtagfájdalmak, izommerevség, reuma esetén, masszázsolajba keverve
  • hangulatjavító: elűzi a gondokat, javítja a közérzetet
  • narancsbőr ellen: hordozóolajban vagy shea vajban elkeverve már felvihető az érintett területekre, ekkor masszírozd be, majd tekerd be fóliával, vagy egy meleg törülközővel .

Pszichés és lelki hatása: nő az érzelmi melegség és biztonság-érzés, oldódnak a lelki feszültségek, színesednek az álmok, szárnyat kapnak a kellemes gondolatok. Jót tesz mindazoknak, akik érzelmi válságban, szorongó félelemben élnek.

Jelmondata: Az élet és a szeretet melegét lehelem beléd.

Ellenjavallat, figyelmeztetés: gyerekeknél 5 éves kor alatt és kismamáknál kerülendő. A fahéjolaj fahéjaldehid-tartalma miatt allergiás bőrreakciót válthat ki; csak kis mennyiségben és hígítva használd!

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)