Bergamott (Citrus aurantium)

Tudástár

bergamott illóolajról

Latin neve: Citrus aurantium

Növénycsalád: Rutafélék

Előfordulása: Dél-Európa, Ázsia

Az illóolaj elkülönítésének módja: sajtolás

Melyik növényi részből: a gyümölcshéjból

Illóolajtartalom: 0,5%, azaz 1 kg illóolaj előállításához 200 kg frissen lehámozott gyümölcshéj szükséges

A bergamott olajat az azonos nevű, friss és fanyar illatú déligyümölcs héjából préselik. A bergamott gyümölcs a keserűnarancs és a citrom kereszteződésével jött létre, és alapvetően a bergamott esszencia kinyerése céljából termesztik, főleg Olaszország déli vidékeit. A bergamott illóolaja ismerős lehet: ez adja az Earl Grey tea friss, citrusos aromáját, és sok parfümillat fontos összetevője: citrusos, édes, gyümölcsös, picit fűszeres jellegű.

A többi préselt citrusféléhez képest a bergamott illóolaj mindig kicsit drágább, mert ellentétben azokkal, a bergamottot csakis a héjából kipréselt esszencia miatt termesztik, és arra is használják, míg a többieknél az illóolaj egy hasznos melléktermék.

Hangulatjavító, antidepresszáns és hormonszabályozó, szorongás, stresszhelyzet, premenstruációs szindróma, de étvágytalanság, valamint láz és hólyagpanaszok kezelésére is szokták választani. De bőrre csak a legnagyobb elővigyázatossággal lehet alkalmazni, mert növeli a fényérzékenységet és allergiás reakciók léphetnek fel.

Alkalmazása külsőleg:

Párologtathatod (pl. aromalámpában), inhalációként, szaunában, fürdővízbe csepegtethetsz (előtte tejben keverd el), készíthetsz borogatást vagy masszázsolajat. Az illóolajat közvetlenül a bőrre ne kend, mert töménységüknél fogva irritációt okozhatnak!

  • frissítő, élénkítő hatású, kedélyjavító
  • hangulatingadozások (pl hormonális eredetű), rosszkedv, szorongás depresszió esetén segít oldani
  • idegeskedés, stressz esetén
  • segít enyhíteni a megfázás, influenza tüneteit, borogatásba rakva lázcsillapító hatású,
  • pattanásos, túl zsíros bőr kezelésére
  • rovarcsípés helyén kialakult gyulladás okozta feszülő érzés enyhítésére

Pszichés és lelki hatása: oldja a félelemérzetet és a depressziót, a kóros lehangoltságot, és egyben élénkít is, javítja az általános kedélyállapotot. Helyreáll az önbizalom és a lelki frissesség, a mély sötétségből a vidámság fényei újra előtörnek.

Jelmondata: A bús homályból jöjj velem a napfényre!

Ellenjavallat, figyelmeztetés:a bergamott olajban lévő bergaptén fokozott fényérzékenységet okozhat, ezért használatát követően 12 órán belül kerülni kell a napozást, szoláriumozást.

Jól keverhető a fahéj, ilang-ilang és narancs olajakkal.

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)