Aromaterápia

Tudástár

aromaterápia, illóolajok

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia a növények illatanyagából előállított illóolajok alkalmazása terápiás célra.


Mi az illóolaj?

Az illóolajok a növények illatanyagai. Ezek olyan szénhidrogén vegyületek, amelyeket a növények fényből, vízből, földből és levegőből, azaz a négy elemből állítanak elő. Az illóolaj a növény „lelke”, esszenciája, erre az illatanyagra azért van szüksége, hogy egyrészt odacsábítsa a rovarokat a megporzáshoz, vagy éppen visszatartsa az állatokat attól, hogy megegyék őket. De hőségtől és a szélsőséges hidegtől, vagy a fertőzésektől is védik a növényt oly módon, hogy az illóolajok védőrétege megszűri a napsugarakat, és a leveleket megvédi a kiszáradástól, valamint antibiotikus hatású olajat termelnek. Illatanyagaikon keresztül „kommunikálnak” is egymással a növények, így néhányuk jól harmonizálnak egymással, míg mások nem tűrik a többiek közelségét.
Az illóolajok különböző színűek (halványsárgától a zöldön, kéken át egészen a sötétbarnáig), és állagúak lehetnek (hígtól a gyantaszerűig). Nagyon illékonyak és gyúlékonyak: a hőmérséklet emelkedésével egyre intenzívebben érezzük az illatot, ezért működnek jól az illatlámpákkal.
Vannak magas és alacsonyabb illóolaj tartalmú növények, ez befolyásolja az árukat is. Pl a citromfű és a rózsa illóolaj igen drága éppen ezért.

Az illóolajat a növény mely részéből nyerik?

Az adott növényre jellemző, hogy illatanyagát melyik részéből lehet kinyerni. Lehet a gyökeréből, a fás kérgéből, szárból, levélből, a gyümölcsének héjából vagy a magjából.

Milyen módon nyerik ki az illóolajat?

Legelterjedtebb mód a vízgőz-desztilláció, de egyes növények esetében a hidegen sajtolás/préselés a megfelelő mód. Ritkábban alkalmazzák az extrakciót, amellyel abszolútum készül és az un. enfleurage-t, amely egy elég drága eljárás.
A vízgőz-desztilláció, azaz lepárlás során az adott növényi részeket vízgőzzel kezelik, ekkor az olajmolekulák hozzátapadnak a vízgőz molekuláihoz, ezt fokozatosan lehűtik, és egy tartályban összegyűjtik. Itt illóolajra és vízre szétválasztódik, az illóolajat kinyerve a visszamaradt víz az úgynevezett virágvíz, vagy aromavíz, aminek aromaterápiás és kozmetikai hasznosulása is van (lásd rózsavíz, levendulavíz stb.)
Az illóolaj minőségét az is befolyásolja, hogy hanyadik lepárlásból származik, a legjobb minőségű, terápiás célra is alkalmas illóolaj és virágvíz mindig az első lepárlásból van.

Az illóolajak minősége

Illóolaj és illóolaj között hatalmas különbségek vannak. Aromaterápiás célra csak a 100% tisztaságú, eredeti, természetes illóolaj alkalmas (az első lepárlásból vízgőzdesztilláció esetén), amit valóban az adott növény valamely részéből nyernek ki. Sajnos a kereskedelemben sokféle szintetikusan előállított illat, vagy éppen az olcsósága miatt ásványi olajjal „dúsított” illóolaj kapható. Ez utóbbit úgy tudjuk ellenőrizni, hogy ha az aromalámpa kis tálkájában az elpárologtatott víz/illóolaj keverék után sárgás-barnás ragacs marad vissza, akkor sajnos biztosak lehetünk benne, hogy illóolajunk ásványi olajjal volt elkeverve.

Illóolajok felhasználási módjai

Az aromaterápiában háromféle módon használják az illóolajokat, az egyes illóolajok, a probléma és a gyógyítandó egyén függvényében:

1. Külsőleg párologtatva, levegőbe fújva, így a kezelendő(k) belélegzik. Lehet illatlámpa (gyertyás vagy elektromos) vagy légspray permetezése által a levegőbe juttatni az illóolajat.

2. Bőrön keresztül is felvihető az illóolajok nagy része: testolaj segítségével (amikor egy vivő olajba, pl mandulaolaj, elkeverik a megfelelő illóolajat, és masszázzsal juttatják a bőrbe), aromafürdő készítésével (ehhez szükség van egy ún. emulgeátorra, hiszen az olaj nem keveredik a vízzel: azaz az illóolajat el kell keverni előbb tejszínnel, tejjel, semleges szappannal, vagy pl mézzel, és ezután kell belekeverni a fürdővízbe) vagy borogatások, pakolások révén.

  • Az aromaterápiás testolaj nagyon hatékony módja az illóolaj hatóanyagainak bejuttatására, mert az illatanyag kicsiny molekulái a bőrbarát olajjal a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, onnan pedig a kapillárisokon keresztül a véráramba jutnak. Néhány percen belül tud hatást gyakorolni a szervezetre így az illóolaj, de legkésőbb 20 perc alatt (minél több telítetlen zsírsavat tartalmaz a hordozó olaj, és minél melegebb a bőr, annál gyorsabban, illetve az illóolaj minősége és a kezelt személy anyagcsere állapota is befolyásolja a folyamatot).
  • Az aromafürdő előnye pedig az, hogy a teljes testfelületen érintkezni tudunk az illóolajjal, illetve be is lélegezzük azt. Nagyon fontos: egyes illóolajok nem alkalmasak fürdéshez, pl a fahéj kifejezetten ellenjavalt.
  • A borogatások készítésekor is valamilyen emulgeátorral kell elkeverni a tiszta illóolajat: pl ecettel vagy olajjal, de készítenek agyagos, túrós pakolásokat is.

3. Belsőleg alkalmazás: a 100% tisztaságú természetes illóolajok többsége óvatosan adagolva felhasználható, pl kockacukorra cseppentve, vagy mézben elkeverve. Az illóolajok belsőleg történő alkalmazását érdemes egyeztetni aromaterápiás szakemberrel vagy természetgyógyásszal. Egy-egy illóolajat egyhuzamban 3-4 hétnél tovább ne használjunk ily módon.

Milyen nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek?

Mivel minden egyén másképp reagál egy-egy illóolajra, érdemes szaglásunkra, megérzésünkre hagyatkozni. Azaz ha egy illatot kellemesnek érzünk, akkor feltehetően hasznos is lesz számunkra.
Egyes helyzetekben és korcsoportoknál óvatosabban kell eljárni, ilyen a várandósság időszaka, bizonyos betegségek (epilepszia, asztma), illetve a csecsemők és kisgyerekek.
Bizonyos illóolajak fényérzékenységet okoznak: a citrusféléket (citrom, narancs, bergamott), a citromfüvet, cickafarkot, vasfüvet és angyalgyökér olajakat ne kenjük a bőrre, ha napra szándékozunk menni 4 órán belül. Napozóba semmiképpen ne tegyük ezeket.
Minden körültekintés ellenére bőrirritációt okozhatnak egyes olajak, az arra érzékenyeknél, ekkor a kezelést abba kell hagyni.
Fontos, hogy az illóolaj ne kerüljön a szembe, ha mégis, akkor meg kell próbálni zsíros olajjal kitörölni, és utána szemorvoshoz kell fordulni.
Homeopátiás kezelés alatt egyes illóolajok ellenjavaltak, mert befolyásolják, csökkentik a homeopátiás szer hatását. Ilyenek például az eukaliptusz, a borsmenta vagy a kámfor.

Forrás: M. Kraus: Aromalexikon (1990.) és I. Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, illóolajokkal élni, szülni, meghalni (2001.)

Néhány bevált tippünk

1. Orrfolyás, erős nátha esetén eukaliptuszt és citromot érdemes párologtatni a betegszobában, illetve a beteg párnájára lehet 1-2 csepp eukaliptuszt cseppenteni, hogy tisztuljanak a járatok.
2. Fülfájáskor 1 csepp levendula egy pici vattára, és fájós fülbe helyezve 1-2 órára.
3. Gyomorégés esetén kockacukorra cseppenteni 1-1 csepp citrom s borsmenta olajat, étkezés után elfogyasztani.
4. Süteményekbe, főzéskor reszelt citrom héjat tökéletesen pótolja a citrom olaj. Így legalább biztosak lehetünk benne, hogy nem vegyszereket, tartósító szereket reszelünk a finom ételeinkbe. Saját tapasztalat alapján fél citrom héja = 1 cs 100% tisztaságú citromolaj.