Egyre terjedő új gyógymód, holott ősi módszer, mi az?

Orrmosás

Az orrmosásról a legkorábbi feljegyzés az ősi Indiából származik. A „Jala Neti”, ahogy a hinduk hívják az Ayurveda (Hindu gyógyítási rendszer) gyökereiben található, célja a dósák egyensúlyának fenntartása, csökkenti az elzáródásokat és megtisztítja az orrjáratokat. A jógik ezzel is segítik a finom csatornák megnyitását, így több gyógyító energiát tudnak áramoltatni a testükben. Az iszlám higiéniai gyakorlatai közt is megtalálható a kézből történő víz felszippantása, az orr öblítésére.

A mi generációnknak lehet, hogy ismeretlen, pedig nagyanyáink módszereként is szokták emlegetni a sósvizes orröblítést, melynek népi gyógyászati hagyományai is vannak. A terápiás kezelés Arthur W. Proetz nevéhez fűződik, aki a múlt század első felében praktizált Amerikában, St. Louisban. 1919-től 1954-ig a Washington Egyetem fül-orr-gégész professzoraként, korának neves, elismert szaktekintélye volt a tengerentúlon. A húszas években dolgozta ki módszerét, amely az orrmelléküreg betegségek diagnosztikájában és kezelésében igazi újdonságot jelentett. Az ő módszerét ma is alkalmazzák.

Megkérdeztük szakértőnket, Dr. Juhász Zsuzsa fül-orr-gégész és allergológus szakorvost.

Kerekegészség: Mikor kell/lehet alkalmazni az orrmosást?

Dr. Juhász Zsuzsa: A sóoldatos orrmosás orr- és orrmelléküregi gyulladásos betegségek kezelésére szolgál. Bizonyos esetekben önmagában is megállja a helyét, de alkalmazható kiegészítő kezelésként is.

Kerekegészség: Mik az orrmosás legfontosabb szabályai?

Dr. Juhász Zsuzsa: Otthoni orrmosás csak élettani koncentrációjú (0,9%-os) sóoldattal történjen. Orrfújást követően, ha még mindig dugult az orr, akkor lohasztó orrspray befújása után pár perccel lehet öblíteni. Anatómiai akadály, pl. nagyfokú orrsövényferdülés, orrsérülés utáni állapot akadályozhatja az orrmosás kivitelezését, ezért ilyenkor, illetve bizonytalan esetekben fül-orr-gégészeti vizsgálattal tisztázható, hogy mi a probléma.

Kerekegészség: Hány éves kortól lehet orrot öblíteni? Kiknek, illetve milyen esetben ellenjavasolt az orrmosás?

Dr. Juhász Zsuzsa: A betegeknek azt szoktam mondani, amikor az alkalmazhatóság korhatáráról érdeklődnek, hogy nincsen szigorú szabály, ami az alsó korhatárt illeti. A sóoldatos orrsprayket újszülötteknek is, a rendelői körülmények között végezhető sóoldatos átmosást, a Proetz kezelést már pár hetes kortól is lehet alkalmazni. Az otthoni palackos orrmosás bevezetése kevésbé a gyermek életkorától, sokkal inkább az együttműködési készségétől függ. Betegeim között akad kétéves, aki a nagyobb testvért és a szülőt látva példaként, szívesen végzi kis segítséggel az orrmosást. Erőszakosan, a gyermek tiltakozása közepette nem működik a dolog, egy iskolást sem lehet kényszeríteni, ha nem hajlandó kooperálni. Fontos követelmény ugyanis, hogy az orrmosás során arcizmainkat ellazítsuk. A tiltakozó, arcizmait megfeszítő gyermek füle nagy eséllyel bedugul a kezelés közben, így válik kellemetlenné az élmény. Akik arról számolnak be, hogy orrmosás közben fülfájdalmat, dugulást, kellemetlenséget éreztek, azok jó eséllyel nem laza, „bamba” arccal, esetleg duzzadt orrnyálkahártya, azaz kicsit dugult orr mellett végezték azt. Legjobb, ha a gyermekek minél hamarabb megtanulják önállóan használni az orrmosó palackot, ez 4-5 éves kis pácienseim körében már nem jelent problémát. Néha az is előfordul, hogy a gyermek jó példája szolgál kedvcsinálóként a szülő számára, és ez bizonyul végleges megoldásnak a családban körbejáró fertőzés ellen.

Kerekegészség: Milyen gyakran lehet használni, vannak-e szabályok?

Dr. Juhász Zsuzsa: A kezelés gyakoriságára vonatkozóan: fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően egészen pontosan meg tudom határozni, hogy milyen sűrűn legyen kezelés. Általánosságban a szabály, hogy heveny gyulladás, vagy régebbi, de bő váladékkal járó folyamat esetén legalább napi 2-3x lehet orrmosást végezni, ennél enyhébb esetekben napi 1-2 öblítés elegendő. Az őszi-téli, hurutos betegségekkel terhelt időszakban megelőzésként heti legalább két otthoni orrmosást szoktam javasolni az óvodába, kisiskolába járó gyermekeknek. Krónikus melléküreggyulladásban szenvedő betegek, szénanáthás betegek számára napi rutint jelenthet az orrmosás, amely akár műtétek után is alkalmazható. Ma már alapkezelésnek számít például orrpolip miatt operált betegeknél a polipok kiújulásának megakadályozására. Mindezeken kívül, sok esetben az otthoni orrmosás hasznos kiegészítője a csak rendelőben végezhető, Proetz-féle eljárásnak.

Kerekegészség: Mivel végezhető a mosás? Mit javasol?

Dr. Juhász Zsuzsa: Többféle típusú otthoni használatra szánt orrmosó készülékek közül az minősül valóban hatékonynak, amelynek palackja összenyomható, és orr illesztéke az orrnyílásba beleillik, tömíti azt.

Kerekegészség: Mit történik, ha nem forralom fel a csapvizet az orrmosóhoz, vagy sima csapvizet használok, vagy esetleg gyógyteát?

Dr. Juhász Zsuzsa: Az orrmosást sóoldaton kívül más oldatokkal csak néhány klinikai vizsgálat nyomán közölték, és egyelőre ezek biztonságosságáról nincsen elegendő információnk. Tehát házilag csakis a sóoldatot javasolnám, egyéb fertőtlenítő oldatok, gyógyteák stb. nem jönnek szóba otthoni használatra. Magyarországon a legtöbb helyen az ivóvíz csírátlan, megfelelő tisztaságú, így forralatlanul is alkalmas a só keverék elkészítéséhez. Kútvíz, bizonytalan minőségű csapvíz nyilván forralandó.

Kerekegészség: Milyen eredményeket lát az orrmosás hatására pácienseinél?

Dr. Juhász Zsuzsa: Számomra már nem meglepő egy-egy gyermek, felnőtt rohamos gyógyulása az előtte hetekig stagnáló betegségtüneteket követően, a sóoldatos orrmosás bevezetésének hatására. A pozitív döbbenet leginkább a beteg gyermekkel korábban eredménytelenül kínlódó szülőkön tapasztalható. Jellemző a kontroll vizsgálat alkalmával elhangzó mondat: Doktornő! Nem akartuk elhinni, hogy mi minden jött ki a gyerek orrából! Szerencsére, jó néhány esetben orrmandula, illetve melléküreg műtétet sikerült elkerülni a sóoldatos orrmosás bevezetésével.


Amennyiben további kérdésed lenne a fenti témában, felteheted a doktornőnek itt . Elérhetőség itt. Még többet itt olvashatsz róla.

Végezetül, bemutatjuk Neked A NeilMed SinusRinse orrmosó használatát lépésről lépésre:

1.  Forralj fel előre vizet, (legjobb ha tisztított vizet használsz, amennyiben van saját vízszűrőd otthon) mikor test hőmérsékletű már használhatod is.

2. Öntsd bele a vizet az orrmosóba, majd szórd bele a tasakból a só keveréket és kezdődhet az orr mosása. Célszerű mosdó felett, hogy minden, ami távozik az orr üregekből, egyből le is tudjon folyni. Először az egyik orrlyukon keresztül nyomjuk be nem túl erős nyomással a vizet, kb. a palack felét használjuk el, majd jöhet a másik oldalról is.

3. Végül fújjuk ki az orrunkat. Mi bokafogásig előre szoktunk hajolni néhány másodpercre, majd hátra, mert ilyenkor érezhető, hogy maradék folyadék távozik a sinusból. Végül mossuk ki jól a palackot, fertőtlenítéshez használhatunk néhány csepp teafaolajat.

Ennyi az egész!

Hozzászólások

harasztiagi
harasztiagi képe

Kedves Doktornő!
Kipróbáltam az orrmosást, most először életemben és a fülemben pattogást és enyhe nyomást éreztem Azóta nem mertem újra használni az orrmosóm. Ez mit jelent? Jól gondolom, hogy ez is a tisztulás része?
Válaszát köszönöm előre is!

kerekegészség Rita
kerekegészség Rita képe

Kedves harasztiagi!

Továbbítjuk a kérdésedet a doktornőnek!

kerekegészség Rita
kerekegészség Rita képe

Kedves harasztiagi! 

Itt olvasható a válasz eredetiben de be is másolom:

"Kedves Rita!

Amint ezt az interjúban is elmondtam, ilyen panasz akkor állhat elő, ha valaki nem elég lazán, "bambán" végzi az öblítést, illetve ha duzzadt az orrnyálkahártya, amit lohasztó orrsprayvel célszerű előzőleg kezelni. A folyadék biztosan nem jut a fülbe öblítés közben, ettől nem kell tartani. Nyugodtan használja tovább az orrmosót!

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna"

noraaa1984
noraaa1984 képe

Tisztelt Dr Juhász Zsuzsa!
Érdeklődni szeretnék hogy az orrmosót használhatja-e olyan gyermek akinek tubus van a fülében? (ajak és szájpadhasadékkal született amit már zártak neki)
köszönöm a segítséget! :)

Juliann85
Juliann85 képe

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék mit tudok segíteni a 13 éves fiamnak!!
Amióta elküldték egy kötelező covid tesztre ...egy enyhe náthával ,azóta szenvedünk az egyik orrnyílásán történő dugulással egyfolytában szenved!!Alig bír aludni!! Orrspray ellenes vagyok nem szívesen adok neki,mert volt idő mikor többet használt, és ugye köztudott tény, könnyen hozzá lehet szokni és függő lehet az ember tőle! Napokban kamilla teával gőzölöm pár csepp eukaliptusz olajjal!! De komolyan mondom nem tudom már hogy tudnék segíteni!! Most gondolkozunk az orr mosó szerkezet beszerzésén!Lehet kapni Sópárologtatókat ami akár 3évig is jó!Jó ötlet? Köszönöm szépen előre is válaszát!!