Tippek tojás vásárláshoz

Legutóbb, mikor a sarki kisboltban molyoltam a tojások között, hogy kiválogassam a 2-eseket és kiderült, hogy még az eladó sem tudja mit is jelentenek ezek a számok, na, akkor gondoltam arra, hogy talán másoknak is érdemes ezt a tippet tovább adni. Néha csak egy kis figyelmen múlik, és máris tehetünk kicsit többet az egészségünkért. (A fent nevezett sarki kisboltban például egységáron adják a tojásokat, így semmivel sem kerül többe a jobb.)

Tipp: Nézzük meg a tojásokon található számsort és vegyünk minél alacsonyabb számmal kezdődőt!

Az első szám az, ami nekünk fogyasztóknak a legfontosabb, és ez az állattartás mikéntjére utal:
0 = ökológiai/bio tartás (a tyúkok szabadon vannak, kapirgálnak, természetes takarmányt és magvakat kapnak, nincs hormonkezelés)
1 = szabadtartás (előzővel hasonló feltételek, de itt a tyúkok már kaphatnak tojatószert és különféle étrendkiegészítőket)
2 = mélyalmostartás (a tyúkok zárt épületben vannak, max. 9 tyúk/m2 és kedvezőbb életkörülményeket kell biztosítani, így itt az állatok tudnak mozogni, porfürdőzni stb. Etetésüknél nincsenek korlátok, de talán kevesebb antibiotikumot és hormont kapnak, mint a ketreces társaik.)
3 = a ketreces tartás (a tyúkok zsúfoltan élnek ketrecekben, mozgásuk maximálisan korlátozva van és szinte elkerülhetetlen az antibiotikumozásuk, hogy a fertőzések ne terjedjenek.)

A többi kód jelentése: Magyarország ISO kódja (HU), utána következik a megyekód, az állat-egészségügyi kerület sorszáma, a tojótyúk jelölés („T”), majd az állattartó telep kétjegyű sorszáma és, végül a perjel után az, hogy melyik ólból származik a tojás. Így egész Európában visszakereshető a tojás útja. A tojás dobozán is kell találnunk jelöléseket, a csomagoló kódját, így arról is tájékozódhatunk, ki és hol csomagolta az árut valamint a lejárati időt.

A tojás frissességét azonban egy nagyon egyszerű praktikával meghatározhatjuk mi magunk is.
Tipp: törjük fel a tojást és nézzük meg milyen állagú lesz a tányéron!

3 jól elkülönülő részt kell hogy lássunk friss tojás esetében. A sárgája, a sárgáját köralakban körülvevő „tömör” fehérje és végül egy teljesen szétfolyó fehérje rész. Éljünk egészségesebben, legyen kerekebb a világ!

Hozzászólások

Kalina
Kalina képe

Érdekes ez a cikk, nem tudtam, miket nyomtatnak a tojásokra. Főleg a piacon szoktam vásárolni, ott egyszer egy bácsi a következő tanácsot adta: mivel kapirgál a tyúk, soha nem lehet egyforma színű tojás a dobozban. Azóta figyelek! Gratulálok az oldalhoz, remélem sok lelkes követője lesz. Sok sikert!

Nana
Nana képe

Eddig én is csak az S, M, L, XL kategóriáig jutottam el tojásvásárlást illetően. Köszönöm hogy felhomályosítottatok!