Télen állat, nyáron növény, mi az?

A Cordyceps a tömlősgombák egyik alfaja, amelynek több mint 400 azonosított fajtája van, közülük a legismertebb a Cordyceps sinensis, amelyet Tibetben, a 15. században jegyeztek fel először. A Himalaya vidékéről származik és a keleti orvoslásban már évszázadok óta ismerik és használják gyógyhatását.

Minden egyes Cordyceps faj élősködő, amelyek általában rovarok és más élőlények testéből táplálkoznak, míg egyes fajaik más gombafajok termőtestének tápanyagait élik fel. Mikor egy Cordyceps gomba megtámad egy gazdatestet, a gombafonalai behatolnak a test szöveteibe, megtelepednek, majd elpusztítják őket. Ezzel biztosítják maguk számára a megfelelő táplálékot, hőmérsékletet és páratartalmat a hidegebb időszakokban. Tavasszal a Cordyceps tenyészteste kinő és gombaként él, amely sötétbarna színű „gyufára” hasonlítható leginkább.
Most már érthető, hogy a kínai elnevezése miért "Dun csun hszia cao", ami azt jelenti: télen rovar, nyáron fű.

A hagyományos kínai gyógyászatban a vesék, vagyis az élet energia központjának hatásos roboráló szere, nyugalmat ad a léleknek és életerőt a testnek. A modern orvoslás egyre több és több jótékony hatását ismeri fel, íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

  • nagyon jó hatással van az immunrendszerre, erősíti azt, valamint csökkenti a túlzott immun válaszokat (allergia, autoimmun betegségeknél)
  • természetes vírus, baktérium és gombaölő szer, természetes antibiotikus hatása van
  • gyulladás csökkentő
  • hormontermelést szabályozza
  • segíti a főbb szervek megfelelő működését (máj, vese, tüdő stb.)
  • méregtelenítés során segíti a méreganyagok távozását a szervezetből
  • feltölt energiával, fiatalító hatása van

Ha a Cordyceps életmódja és kinézete nem is kelt nagy bizalmat, a neki tulajdonított gyógyhatások miatt méltán nevezhetjük az egyik legösszetettebb és legértékesebb gyógyírnak, amelynek szedése ráadásul teljesen kockázatmentes.

Cordyceps a webáruházban >>>

Hozzászólások

Vicus
Vicus képe

Sziasztok, szeretném megkérdezni, hogy mennyire hatékony ez a szer? Konkrétan nekem visszatérő mandulagyulladásra ajánlották. Szerintetek érdemes megpróbálnom a szedését?

kerekegészség Rita
kerekegészség Rita képe

Kedves Vicus!

Nemrég óta lehet kapni ezt a készítményt Magyarországon, így mi is most gyűjtjük a tapasztalatokat. Nekem személy szerint az utóbbi idők nagy kedvence lett. A múlt héten éppen az 5 éves lányom kapta fülgyulladásra, és a doktornénink végül nem is írt fel antibiotikumot,sőt még csodálkozott is, hogy milyen szépen ki lett kezelve a füle. Szerintem feltétlen próbáld meg, de ajánlanám fül-orr-gégész orvos szakértőnket is, Dr. Juhász Zsuzsa, akivel érdemes lenne konzultálnod, írj a hello@kerekegeszseg.hu címre nekünk.

Üdv és jobbulást!

Vicus
Vicus képe

Köszönöm szépen a választ, elég biztató, amit a Ti esetetekről írtál.