Pezsgő finomság a fürdővízbe.

Mint mindenki más, én is általában körülnézek a neten, hogy milyen receptek lelhetők fel a nagyvilágban. És mint sokan mások, én is általában kikötök a saját verziómnál. Egyrészről azért, mert szerintem annyira túl komplikálják a recepteket, hogy lustának érzem magam annyi pepecseléshez, különösen, mikor én valami pofon egyszerűre vágyom. Másrészről vannak olyan alapanyagok, amelytől valamilyen érthetetlen oknál fogva viszolygok, bocsánat. Ilyen nekem a kukorica keményítő. Amint egy receptben olvasom, már ugrok is tovább. Persze tisztában vagyok vele, ha valami szépségeset szeretnék, akkor igenis kellene, de egyenlőre íly mértékű esztétikai elvárásaim még nem voltak.

És miért annyira pofon egyszerű ez a recept?
Mert 3 komponens kell hozzá!
- szódabikarbóna
- citromsav
- növényi vaj/zsír, lehetőleg oylan, amely szobahőrmérsékleten megfelelően szilárd (kakóvaj, sheavaj, kókuszzsír ... vagy ezek kombinációi)
és, mert csak az arányokat kell betartani, mérhetünk bármivel, kiskanállal, nagykanállal vagy a jól bevált mérleggel: 4:2:1

És a konkrét pezsgő fürdőbomba recept, amely alapján a 6 éves, némi főzési affinitással bíró lányom az ovis karácsonyi vásárra a portékáit elkészítette egyedül:
120 g szódabikarbóna
60 g citromsav
30 g finomítatlan kakaóvaj/kókuszzsír felesben (azaz 15-15g)

És az elkészítése:
Kimérünk vagy tetszés szerinti mérőeszközünkkel kiadagoljuk a szódabikarbónát és a citromsavat egy tálkába. Majd kimérjük a kakaóvajat és a kókuszvajat, majd megolvasztjuk közepes fokozaton. A Cél, hogy éppen csak feloldódjanak, ne hevítsük. Aztán hozzákeverjük a porokhoz és jól összedolgozzuk, olyan tésztaszerű lesz. Majd kiadagoljuk a megfelelő formákba és mehet be a hűtőbe (vagy télen az ablakpárkányra). 1 óra múlva már szilárd és azon nyomban használható, vagy egy szép csomagolás után elajándékozható. Siker garantált!