Nyalóka természetesen és házilag

Sokáig küzdöttem a nagyszülőkkel, ismerősökkel, hogy a lányom ne kapjon csokit, cukrot, nyalókát ... Aztán rájöttem, hogy ez tiszta hülyeség, mert ígyis-úgyis megkóstolja egyszer és meg is szereti, ahogy az a gyerekeknél rendre szokás. Ráadásul a lányom van annyira jó fej, hogy pont annyit eszik, amennyi jól esik neki, így néhány kocka csoki után már köszöni elég volt (ezért irigylem is, mert én bármennyit fel tudnék falni). A fiamnál már nem cicóztam, kap mindenből, amit kér, holott ő nem ismeri a határokat sem, így elkezdtem egészségesebb alternatívákat keresni. Így jött a házi nyalóka ötlete. Keresgéltem recepteket a neten, de nem találtam semmi érdekeset, így végül kikísérleteztem magamnak.
Lányoméknál a múlthéten volt az ovis karácsonyi vásár, ahol bevetettem a házi nyalókát, mint portékát a selyem gyurmás fenyődísz, gyöngy karkötő és társai között. Hogy mennyire volt sikere?! Hááát annyira, hogy a 10 nyalóka kb. 2 perc alatt fogyott el és a végén már sírt két kislány is, hogy nekik nem jutott. Gyorsan hazaugrottam a letört szirmú tartalékokért és azok is pikk-pakk elfogytak. Gondolhatjátok, jövőre csak nyalókát viszünk ....

Íme, hogyan készül (szándékosan nem receptnek nevezem, mert nagyon rossz vagyok a méricskélésekben, általában érzésre főzök):

Hozzávalók: nyírfacukor, nádcukor és szörp. A kiöntéshez nyalókaforma és pálcika.

Egy kis lábosba tettem kb. 25-30 gramm nyírfacukrot, amire 1 evőkanál szörpöt löttyintettem. (bodzás, málnás és meggyes szörpöt próbáltam) Ezt közepes lángon/villanyon melegíteni kell és közben kevergetni. A nyírfacukor gyorsan felolvad, ekkor lehet hozzáönteni a barnacukrot hasonló mennyiségben, mint a másikat és várni, míg szépen felolvad. Mivel telített oldatot kell készíteni, hogy megszilárduljon, ezért ha nem elég szirupos, akkor javaslom, hogy kerüljön még bele barna cukor.  Miután elkészült, zárjuk le a tűzhelyet és hagyjuk kicsit hűlni, dermedni.

Amikor már nem forró és jó sűrű, akkor érdemes a formába önteni, így nem folyik szét könnyen. A formában hagyjuk jól kihűlni (ilyenkor télen mehet az ablakba is). Ha kész, teljesen megdermedt, jöhet a csomagolás. Én celofánba raktam őket. Még a fa alá is elkészülhet. Nagyjából 15 perces munka, plusz a dermedés.

Tippek: 
Nekem műanyag nyalóka formát sikerült beszereznem, amit kb. a harmadik adag után sikerült is eltörnöm a nyalóka kipattintásakor, így ha tudtok, szilikonos formát vegyetek. Sajnos a neten én horror összegekért találtam, így nem rendeltem még.

Próbáltam csak nyírfacukorból készíteni a bodzás verziót, de az nem lett jó állagú, nagyon törékeny volt és az íze pont olyan, mint a régi medvecukroké. Így a nyírfacukor mellé javasom a barna cukor használatát is!

Ha nem is a legegészségesebb, de fogkímélőbb és garantáltan adalékanyagmentes.