A mosásról ...

Már többször döbbentem konstatáltam, hogy borzasztó pénzeket költök mosószerre, mivel borzasztó sokat mosok, soha sem üres a szennyestartó. A helyzeten nyilván nem segít, hogy a családban van egy óvodás, egy zsebcirkáló, aki evéskor leeszi magát, csúszva-mászva közlekedik a játszótéren, és rendre a pelenka barna tartalma is a ruhán landol, valamint egy férj, aki inges viseletet preferál, van hogy naponta többet is elfogyasztva.
No, ezért egy ideje azon töprengek, hogyan tudnám a költést és a folttisztítást harmóniába hozni. Bevallom a barátnőmet totál hülyének néztem, mivel egy ideje mondogatta nekem, hogy csinájak magamnak mosószert, de kérdem én, mikor?

Végül győzött a kíváncsiságom, hogy tényleg annyira macerás-e magunknak készíteni tisztító szereket, és be kellett látnom gyakran a boltban több időt töltök el a válogatással. Ezentúl már nem is nézek olyan csodálkozó szemekkel azokra, akik maguk készítik a teljes háztartási menetfelszerelést. Nekiláttam keresgélni recepteket, és ahogy az lenni szokott, tovább bonyolítottam egy saját verzióval. Az elkészítési időn sem kell aggódni, mert a teljes művelet kb. 10 percet vesz igénybe, az egyetlen, amit nagyon javaslok, hogy egy éjszakára hagyjuk állni, mert az állagot így jobban be lehet lőni.

Tehát nálam így készül:

Hozzávalók:

100 gr saját készítésű mosószappan vagy bármilyen bolti mosószappan 
100 gr folttisztító vagy marhaepe szappan
3 liter ionizált víz (vagy desztillált, vagy szűrt víz)
5-10 szem mosódió (de ez tetszés szerint elhagyható)
reszelő és botmixer
pár csepp teafaolaj tetszés szerint 

Az elkészítése pedig a következő:

Lereszelem a szappanokat, belerakom egy műanyag kancsóba és ráöntök kb. fél liter forró vizet (az egyszerűség kedvéért vízforralóban melegítem, így mire lereszelem már kész is a víz). Jól elkavarom a szappanreszeléket, hogy teljesen felolvadjon, majd botturmixszal átturmixolom. Ekkor fel lehet önteni a maradék vízzel, kb. 2 literrel, és hagyjuk a masszát 1 éjszakát pihenni. Majd másnap újra turmixoljuk össze, és ha nem elég híg, akkor öntsünk hozzá vizet, újra turmix és mehet az üres mosószeres flakon(ok)ba. Ha valakinek van kedve, lehet úgy erősíteni, hogy előzetesen beáztatunk szintén egy éjszakára forróvízben mosódiót és ezzel a lével öntjük fel a masszánkat, így növelhetjük a mosószer hatását (habár nekem a pusztán mosódióval való mosás annyira nem jött be, de a vízhez ezt is hozzá szoktam adni, ártani nem árt alapon). Pár csepp teafa olajjal növelhető a fertőtlenítő hatás, így a kész mosószerhez én shozzá szoktam adni. Ennyi lenne a teljes művelet. 

A mosásról:

Az elkészített mosószert én a ruhák közé szoktam önteni, nem a mosószer adagolóba, oda ugyanis 1 kanál oxigénes fehérítőt, vagy mosószódát teszek, ha fehéríteni, vagy a mosás hatékonyságát növelni szeretném. A barátnőm a mosószerbe is kever mosószódát, ami tényleg nagyon jó, csak besűríti és csumpis lesz az állaga, így ha túl sok kerül bele, akkor tovább kell higítani, vagy az esetleg túl hígra sikerült mosószert lehet vele sűríteni. Ha egy jókora kosszal gyűlik meg a bajunk, akkor mosás előtt érdemes vízbe áztatni és folttisztító szappannal átdörzsölni, majd így berakni a mosásba (ezt teszem pl. a kakis pelenkákkal és teljesen eltűnnek a nyomok). Öblítésre pedig a neten keringő receptet használom, szintén pofon egyszerű 1 dl almaecet + 9 dl víz + narancsolaj, de a sima ecet is megteszi (nem, nem lesz ecetszagú a ruha!). Az illóolajat érdemes valamiben eloszlatni, szokták javasolni a tejet/tejszínt, én az aktuálisan fellelhető alkoholt szoktam választani pl. vodka, pálinka, csak 1 evékanálnyi kell, így nem csípnek be a ruhák. Az öblítő helyére öntsük a mosógépbe a házi öblítőnket és használjuk úgy ahogy a boltit megszoktuk.

Akárhogy is osztok szorzok, a kb. 3 liter mosószer 800 - 900 forintból kijön és az öblítő literje is max 200 forint. Lassan meg is jutalmazom a spórolásért valamivel magam, mert igazán megérdemlem.

És ha még bárkiben kétség maradt a hatékonyságot illetően, akkor itt van két teszt, az előtte és utána fotókról. Az első egy masszív fűfolt, lányom műve az oviban, a másik szintén hozzáköthető, egy szülinapi zsúron a kertben mezítlábazás. Nem mondom, hogy teljesen eltűntek a foltok, de azért büszke vagyok az eredményre. Photoshop pedig kizárva, azon egyszerű okból, mert nem értek hozzá ... sajnos.

Remélem, kedvet kaptatok, illetve ha van saját receptetek, tapasztalatotok, akkor osszátok meg velünk!