Immunerősítés ősszel

Gyermekeink egészségének megőrzése az őszi-téli hónapokban is. Interjú Dr. Tihanyi Istvánnal.

 

Vége a nyárnak. Gyermekeink megkezdték az óvodát, iskolát, hamarosan beköszönt a hideg is, így újra nagyobb figyelmet kell fordítanunk immunrendszerük erősítésére. Megkérdeztük Dr. Tihanyi István gyermekorvost, természetgyógyászt, hogy mit javasol, hogyan készíthetjük fel gyermekeinket és persze magunkat is erre az immunrendszerünket különösen igénybe vevő időszakra.

 

Kerekegészség: Miért betegszenek meg a gyerekek az óvodákban és iskolákban?

Dr. Tihanyi István: Felnőtté válásunk során, a közösségbe kerülés a szocializálódási folyamat egyik nagyon fontos lépcsője. De sajnos itt fokozottan vagyunk kitéve a különböző fertőző betegségeknek is, hiszen ha egy beteg bemegy az óvodába, vagy az iskolába, könnyen továbbadhatja a kórt. Elsősorban felső légúti, úgy nevezett nosokomiális fertőzéseknek vannak kitéve gyermekeink, de nem ritkák az emésztőrendszert érintő megbetegedések is (pl. enterovírusok okozta hasmenések, hányások, lázas állapotok).

 

Kerekegészség: Érdemes-e előre felkészíteni a gyerekeket az őszi-téli "szezonra", vagy elegendő a betegség kitörésekor akcióba lépni?

Dr. Tihanyi István: A közösség nem csak az élet iskolája, itt a gyermek szervezete, a kórokozókkal való találkozásoknak köszönhetően, járja ki az „immuniskolát”. Ezt úgy értelmezzük, hogy bizonyos szempontból, a gyakori infekciók kedvezően befolyásolják az immunrendszer dominanciáját, de nem mindegy, hogy a gyermek immunrendszerének alapállapota milyen szinten van a közösségbe kerülés időpontjában. Mivel a megelőzésnek mindig nagyobb szerepe van, mint a kezelésnek, fontos, hogy minél hamarabb el kell kezdenünk erősíteni gyermekeink fajlagos védettségét. Időben készítsük fel szervezetüket a vírusokkal, baktériumokkal és más kórokozókkal való harcra, hogy megfelelő immunválasszal reagáljanak a leselkedő betegségekre. Ha így cselekszünk, kevesebbet fognak hiányozni a közösségi életből, jobban összpontosítanak majd a tanulásra, felnőtté válásra.

 

Kerekegészség: Mit tehetünk, hogy minél kevésbé legyenek betegek? Milyen készítményeket javasol?

Dr. Tihanyi István: Az ellenálló képesség növelésére keleten évszázadok óta, Nyugat-Európában és Amerikában pedig az utóbbi években mind szélesebb körben használják a nyomelemekben és más biológiailag aktív alkotóelemekben gazdag táplálék-kiegészítőket, pl. homoktövis olajat. Az irodalom szerint ennek az ősi csodaszernek daganatellenes hatása is van. A kínai orvoslásban a szervezet energiaelosztása nagy részben a vesékben történik, így a vesék erősítésével javul az energetikai állapotunk. Veséink karbantartása érdekében fogyasszunk nyírfalevél tablettát (Betutabs). A Dél-Amerikából származó guarana (Guartabs) kiváló élénkítő, javítja az emésztést, harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ezért melegen ajánlom felnőtteknek is a kávé pótlására.

Különösen fontos a vaspótlás, mivel gyerekeknél az intenzív növekedés, a vitaminhiány és a vírusos betegségek mind vashiányhoz vezetnek. Ez hajtöredezést, a körmök repedezését, csökkent ellenálló képességet, fáradtságot és szédülést okozhat. Vaspótlásnál érdemes figyelembe venni, hogy a teljesebb felszívódás érdekében a terápiát ajánlott kibővíteni C, D3, E, B2, B6, B12 vitaminok és folsav hozzáadásával (pl. fin Selenitabs, Selenitabs Multi, VitaD3tabs).

Talán a cápamáj-olaj növeli leghatásosabban az immunitást. Ebben az olajban rengeteg a biológiailag aktív hatóanyag, vitamin, fontos nyomelem. Összetétele és hatásmechanizmusa csak az utóbbi néhány évtized kutatómunkájának köszönhetően vált ismerté. Professzor Sven Broltz-al – a neves biokémikus – kimutatta, hogy a csontvelő aktív anyaga az alkylglycerol, amely nagy szerepet játszik az immunrendszer működésének fokozásában. Ennek az anyagnak a természetben a leggazdagabb forrása a cápamáj-olaj, amely nem csak az immunrendszert támogatja, de felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, gyulladáscsökkentő hatású és segít az allergiás megbetegedések gyógyításában is (fin Bi-iomare). Ősztől tavaszig mindenki számára ajánlott.

 

Kerekegészség: Ártalmas-e, ha táplálék kiegészítőket adunk a gyereknek folyamatosan, hozzá lehet-e szoktatni a szervezetét?

Dr. Tihanyi István: Valószínűleg sokakban felmerül ez a kérdés. Árthatnak-e a táplálék-kiegészítők, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szükségünk van-e a vitaminok és más biológiailag aktív anyagok pótlására? 2002-ben a WHO kijelentette, hogy az ember várható élettartalma tápláléka minőségétől függ. 1995-ös tanulmány alapján az európai termőtalaj termőképességének 72%-át elveszítette (Amerikában 85%, Ázsiában 73%). 2000-es tanulmány alapján a zöldségek tápanyagértékének csökkenése: kalcium 53%; 38% A-vitamin; 48% B2-vitamin; 35% B1-vitamin; 29% B3-vitamin. 2000-ben a gabona 3-szor kevesebb értékes proteint tartalmaz, mint 1900-ban. Ebből kifolyólag érthetővé válik, hogy a modern ember számára miért fontos a táplálék-kiegészítők szedése. Nélkülük, még az úgy nevezett egészséges táplálkozás esetén sem jut a szervezete hozzá a megfelelő mennyiségű vitaminokhoz és nyomelemekhez. Táplálék-kiegészítők nélkül, sajnos csak „jóllakott éhezők” lehetünk, szervezetünk folytonos hiánybetegségben szenved.

Már Hippokratész leírta, hogy egy betegséget háromféleképpen lehet gyógyítani: a baj ellenszerével, a tünetekhez hasonló szerrel és diétával. Sajnos, a modern orvoslásban csak az ellenszereken alapuló szemlélet terjedt el. Az utóbbi időben a hasonszenvi kezelés (homeopátia) helyzete egészen jól alakul. Itt az ideje, hogy a táplálék-kiegészítők is elfoglalják az őket joggal megillető kiemelt szerepet az orvosi kezelés során. Hiszen „… a különböző kezelési módszerek és az egészséggel és betegséggel kapcsolatos szemléletek nem zárják ki egymást, sőt ellenkezőleg: egymást kiegészítve alkalmazhatók.” (Az Európai Parlament A4-0075/97-es határozata).

 

Kerekegészség: Mi a legfontosabb teendő, ha kitör egy betegség? Mit tehetünk a kezelő orvos tanácsai mellett?

Dr. Tihanyi István: Ha az elővigyázatosság ellenére is megbetegszik a gyermek, azonnali kezelésre van szükség. Ilyenkor javasolt a cápamáj-olaj (Bi-iomare caps) napi adagját 3-szorosára emelni, jelentősen növelni a C-vitamin bevitelt. Nagy segítséget nyújtanak a betegséggel való küzdelemben az immunoglukánok. A fokhagymában található fitoncidok baktériumölő és vírusellenes hatását sem érdemes lebecsülni, ezért javaslom ilyenkor a Biiolicaps alkalmazását. Gyakran elegendő a bíbor kasvirág kivonatából (Echinfis, jelenleg még nem kapható Magyarországon) naponta 2-3 x 4-5 csepp ahhoz, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. De ne felejtsük, hogy az Echinfis cseppek szedését 1 hetes kúra után 1 hétig szüneteltetni kell, majd ismét folytatható 1 hétig, és így tovább. Ellenkező esetben nem erősíti, hanem gyengítheti az immunrendszert.

 

Kerekegészség: Tapasztalata szerint, mik a legnagyobb hibák, amiket mi szülők vétünk?

Dr. Tihanyi István: A túlzottan óvott gyerekek szoktak visszatérő betegségekben szenvedi, allergiás és asztmás tüneteket produkálni. Bizonyítást nyert az a tény, hogy a gazdálkodással foglalkozó családokban az állatoktól származó endotoxinok (baktérium eredetű mérgek) korai immunrendszeri érést és egyben allergia és asztma elleni védettséget hoznak létre. A nem indokolt, gyakran a túlzott elővigyázatosságból alkalmazott antibiotikum kúrák is jelentősen csökkenthetik a gyermek immunrendszerét. Ennek kivédése érdekében néhány jó tanács: minden antibiotikum kúra alatt és utána legalább 3 hétig kapjon a gyermek probiotikumot prebiotikummal (fin Inubitabs); vírusos fertőzés esetén az antibiotikum hatástalan, sőt, ront a gyógyulás folyamatán; C-vitamin, probiotikum, immunerősítő gyógynövények és táplálék-kiegészítők az antibiotikumokkal együtt alkalmazva erősítik annak hatását és csökkentik a nem kívánatos mellékhatásokat.

 

Kerekegészség: Még mire érdemes odafigyelni a gyerekek egészségének megőrzése érdekében?

Dr. Tihanyi István: Végezetül, de nem utolsó sorban a gyermekeink egészségének megőrzése érdekében, csökkentsük az édesség mennyiségét a napi táplálkozásban; lehetőség szerint mellőzzük a szénsavas üdítők, savas italok fogyasztását; minél több friss zöldséget és gyümölcsöt etessünk gyermekeinkkel; ne hanyagoljuk a rendszeres sportolást, mozgást; növeljük a természetben, friss levegőn töltött időt.

 

Köszönjük a tanácsokat! A cikkben a doktor úr a Finclub termékeit ajánlotta.