Gyermekem nem tudja lenyelni a tablettákat!

ötletek arra, hogyan adjunk gyermekeinknek vitaminokat ....

Szakemberek azt mondják, hogy 3 éveskor után meg lehet tanítani a gyerekeket, hogy kisebb méretű tablettákat lenyeljenek, nálunk még az 5 éves nem tudja. Arról nem is szólva, hány ismerősöm panaszkodik, akik nem tudnak vagy nem szívesen nyelnek le, gyakran nem is kicsi tablettákat.


Legevidensebb megoldás a rágótabletta, amelyet sajnos az ízük miatt gyakran elutasítanak a gyerekek. De az a tapasztalatunk, hogy a természetes ízesítésűeket még a válogatósabbak is szívesen megeszik. Másik ötletes megoldás mikor különböző figurákat például állatokat ábrázolnak a tabletták. Ebben az esetben számtalan játékra van lehetőség, például kitalálni, milyen állatkát kap az nap.


Másik könnyen adagolható kiszerelési forma a cseppek, illetve folyadékok. Manapság, szerencsére egyre több gyártó alkalmazza ezt a természetes és kíméletes eljárást. Nagyon jó minőségű, értékes gyümölcs kivonatokat lehet kapni, nagy kedvencünk a homoktövis és a grapefruit mag. Ráadásul ezeket könnyedén el lehet keverni egy kiskanál mézben, gyümölcslében tetszés és ízlés szerint, de a'la nature is sok gyermek elfogadja. Nagyon könnyedén lehet készíteni házilag is cseppeket, vagy tinktúrákat gyógynövényekből.

Aztán vannak trükkök, amit lehet alkalmazni. Főzéskor szívesen használom a különböző hidegen sajtolt olajokat. Én például rendszeresen meglocsolom a salátákat mákolajjal (magas a kalcium tartalma), dióolajjal, búzacsíra olajjal (gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban). De kész ételeknél is be lehet vetni a trükköt, így főzelékekbe tálalás előtt keverhetünk például hidegen sajtolt magas Omega 3 tartalmú napraforgó olajat, az étel ízét sem rontja el.


Ha olyan szerre lenne szükség, ami nincs gyermek kiszerelésben, akkor a kapszulaformákat szintén fel lehet használni, ezek többsége könnyedén szétnyitható és mézbe, lekvárba esetleg joghurtba belekeverve, már olyan borzasztó ízük sincs. Én például felső légúti betegségek esetén az óvodás lányomnak ilyen módon szoktam adni az immunerősítőt, amit elefánt ízűnek titulál, de azért megeszi. Szerencsém persze, hogy nem kifejezetten válogatós típus.


Ha végképp mindennel csődöt mondunk, akkor még mindig bevethető az ősi módszer a finom mézes tea. Ilyenkor érdemes többféle jóízű gyógyfüvet is tartani otthon, mint például a kamilla, bodza, hársfa.

Legyünk találékonyak, de ne vigyük túlzásba, a gyerek úgyis megeszi amire szüksége van!