Egyszerű babona a konyhában? Nem, ennél sokkal több!

Ki az, aki be meri vállalni, hogy január 1-én nem eszik lencsét és malacot, helyette inkább csirkepörköltet választ?
Még ha nem is hiszünk a babonákban, sokunk újévi étkezése determinált, pedig azt is láthattuk már, hogy semmivel sem leszünk gazdagabbak vagy szerencsésebbek. De most nem is a hagyományról szeretnék írni, sokkal inkább a lencséről, erről az értékes hüvelyesről.

Nincs is jobb dolog, mint egy ilyen természetes és egészséges étellel indítani az évet.
A lencse Ázsiából származik, ahol manapság is alap élelmiszer. A lencse egy évelő bokorszerű növényen nő, apró lemez alakú hüvelyes, melyet többféle színben is beszerezhetünk (több mint 50 fajtája ismert). Itthon a barna lencse a legelterjedtebb, melyből leggyakrabban főzeléket és levest főzünk. A hüvelyesek és így a lencse azért nagyon fontos táplálék, mert igen gazdag rostban, ráadásul oldódó rostban (amely a koleszterinszint és vércukorszint csökkentése miatt hasznos), alacsony a glikémiás terhelése. Nagyon magas fehérje forrás. Magas a vitamin, ásványi anyag, nyomelem és antioxidáns tartalma, egy csésze lencse a napi vas szükséglet majdnem felét tartalmazza! Ráadásul lassan emésztődnek meg, folyamatos energiát biztosítanak.
És ami még különösen a lencse mellett szól a bab ellenében, hogy nem tartalmaz ként, így gáztermelődés sincs. Gasztronómiai szempontból pedig az, hogy nem feltétlen kell beáztatni, mint a babokat.

Most felmerülhet az a kérdés is, hogy egyes vélemények szerint a hüvelyesek nem egészséges ételek és bizony, sajnos kutatások tamasztják alá, hogy ez így is van. A hüvelyesek tartalmaznak egy lektin nevű anyagot, amely a szervezetbe bekerülve gondot okoz, mivel megkönnyíti a bélben a nem kívánatos anyagok felszívódását és sajnos ez okolható sok civilizációs betegségért is, mint például az autoimmun.
Akkor most mi legyen? Fogyasztható-e vagy sem? 
Mint oly sok témában, itt is sorakoznak az érvek és ellenérvek. Egyik oldalon látjuk a sok hasznos és nagyon fontos tulajdonságot, a másik oldalon viszont ott vigyorog a lektin. Azonban van egy kiskapu is, mégpedig, ha nagynyomású kuktában főzzük a hüvelyseket, akkor állítólag lebomlik.

Viszont, aki testileg, vagy lelkileg érzékeny a hüvelyesekre, az ne fogyassza, ellenben mindenki másnak jó étvágyat kívánunk a lencséhez az év első napján.

Egészségben kerek és boldog Újévet kívánunk!

kerekegészség felelősök