A bodza limonádé

A szörpben nyilván az a jó, hogy sokáig eláll, viszont nem tudok napirendre térni afelett, hogy tele van cukorral és agyonfőzött. Ellenben a bodza limonádé frissen készül, ráadásul pofon egyszerű, finom és benne van minden, ami értékes.

Az sem mellékes, hogy a bodzának igen sok gyógyhatást tulajdonítanak, köztük a köhögés csillapítás az egyik, így most az ovinkban tomboló köhögős nyavalyára is igen kiváló. Persze nem a jegesre hűtött verzióban.

 

Íme egy egyszerű elkészítés:

A bodza virágát legjobb száraz, napos időben leszedni , olyan állapotban, amikor a virágok még nem nyíltak el, azaz még apró kis bimbók is látszanak rajta. A friss virágokat nem kell lemosni, csak lecsippentjük az elágazásoknál és berakjuk egy nagy lábasba, majd ráöntjük a vizet. Állni hagyjuk néhány órát, majd leszűrjük és tetszés szerint ízesítjük. Nálunk kevés cukor (annak is fele barna, fele nyírfacukor), de annál több citrom a sláger. 1-2 csepp illóolajjal szoktam még megbolondítani, a nagy kedvenc a narancs és citrom 100% tisztaságú illóolaj.
Hűtőben eláll 2-3 napig, de igazat megvallva általában másnap mind elfogy nálunk, így még nem sikerült tesztelni, hogy hány nap a szavatossága.

Egy próbát megér ez a mennyei limonádé!