Ajakápoló, csak természetesen!

Hobbim, a házi krémkészítés, nincs ezen mit szépíteni! Így aztán rendszeresen ünnepekkor saját készítésű kencével leptem meg családomat, barátokat.
Ami nagyon szembetűnő, hogy az egyik legnagyobb siker a házi ajakápoló. Ha belegondolok, nem is csoda, mert kortól és nemtől függetlenül, különösen télen mindenki bőszen keni a könnyen kiszáradó, esetleg már repedezett száját (és ki nem tapasztalta, hogy a bolti példányok nem igazán válnak be).

Először is szeretnék mindenkit rábeszélni, hogy ezentúl saját maga készítse az ajakápolóit. És nem, nem kell gyakorlott háziasszonynak lenned ehhez, mert ha már egy rántottát abszolváltál életedben, akkor Te is nyugodtan megpróbálhatod. 3+1 érvem van amellett, hogy érdemes belevágni, és ha meggyőztelek, olvasd tovább a részleteket is:

  1. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
  2. A lehető legtermészetesebb alapanyagokból áll, így sokkal hatékonyabban ápolja az ajkakat.
  3. Olcsó, olcsó és olcsó.

+1. Remek ajándék 

A legegyszerűbb megoldások híveinek azt javaslom, hogy használják a natúr vajakat, mint a sheavaj, a kakaóvaj, a kókuszvaj, de ha van 5 perced, akkor elkészítheted egyszerű receptünket is!

Összetevők: nem kell más, csak egy tetszés szerinti, hidegen préselt olaj és méhviasz.

Az olaj lehet:

  • a száraz bőr ápolására különösen alkalmas mandula olaj,
  • vagy az E-vitaminban igen gazdag búzacsíra olaj,
  •  vagy a nagyon száraz, megviselt bőrre való földimogyoró olaj,
  • esetleg a magas A-vitamin tartalmú, bőr regeneráló hatású barackmag olaj
  • de a legpraktikusabbak egyszerűen vegyék le a spájz polcáról az olívaolajukat (lehetőleg a legjobb minőségben).


És még mi kell hozzá?

1 kiürült rúzs/ajakápoló tok, vagy egy kis tégely (akár elfekvő mini krém minta tégely)
1 mini befőttes üveg (mert ezek hőállóak) lehet akár bébiételes is
1 kiskanál
1 mérce/mérleg


A méhviaszra nemcsak azért van szükség, hogy az amúgy folyékony olajból szilárdan kenhető ajakápolót varázsolj, hanem azért is, mert vékony filmréteget képez bőrünkön, segítve a többi összetevő jobb felszívódását és a nedvessség visszatartását, védve bőrünket az időjárás viszontagságaitól.

Elkészítés:


Általában a kellő állag eléréséhez 2:1 arányban keverd a méhviaszt és az olajat, azaz pl 2 g mandulaolajhoz 1g méhviaszt pasztillát melegíts, ez kb 8ml ajakkrémet ad ki.

Az elkészítés igen egyszerű: a befőttes üvegbe mérd ki a hozzávalókat, és addig melegítsd, amíg a méhviasz felolvad, vigyázz, ne forrald! Ezután jól keverd össze, picit hagyd hűlni, hogy ne legyen nagyon meleg, de még folyékony maradjon. Majd a tokba töltheted, ott fog teljesen megdermedni, ahogy szobahőmérsékletre hűl.

Mit rakhatsz még hozzá? Az ápoló/védő hatást növelhetjük úgy, hogy extra hatóanyagokat adunk hozzá. A már nem túl meleg olaj-méhviasz elegybe érdemes keverni például E-vitamint (1-2 csepp), vagy nagyon közkedvelt a méz is (ebben az esetben folyamatosan kevergesd kihűlés közben, különben leül az aljára).

Sokféle receptet lehet találni a neten, a kísérletező kedvűek próbáljanak ki minél többfélét, mert abból derül ki, hogy melyik a legjobb. Én egy saját verziót fejlesztettem ki, ami eddig a legjobban ápolta, sőt telítette az ajkakat. A recept hátránya, hogy több összetevőt is tartalmaz, de ettől lesz igazán jó is.

Extra ajakápoló recept, 3 adag:

2 g olívaolaj
3 g méhviasz pasztilla
4 g kakaóvaj
2 g étcsoki
6 g sheavaj
3 g kókuszvaj
2 csepp E-vitamin

Mérd ki az üvegbe az olívaolajat (vagy tetszés szerinti hidegen sajtolt olajat), a méhviaszt, a kakaóvajat és az étcsokit, majd tedd fel közepes fokozaton melegedni. Amikor minden elolvadt, add hozzá a sheavajat és kókuszvajat, jól keverd el, amíg ezek is szépen elvegyülnek (kicsit vissza is rakhatod melegedni, hogy folyós maradjon). Végül cseppentsd hozzá az E-vitamint, és folyamatosan keverd kb 1 percig. Ezután már betöltheted a kiszemelt tokokba.

Ha van bevált recepted, vagy ötleted, oszd meg velünk, illetve a Kerekközösség tagjaival (katt a fórum témára)!


Ha még nem sikerült meggyőznünk arról, hogy házilag sokkal jobb és olcsóbb ajakápolót készíthetsz, akkor szeretném feltenni azt a kérdést, hogy volt-e már olyan érzésed, hogy hiába kented, kented a szádat valamilyen ápolónak nevezett ajakírral, az elején puhább lett, majd kis idő múlva száraznak érezted, és a folyamatos kenegetés ellenére sem múlt el a kellemetlen érzés, mintha valamilyen függőség alakult volna ki?
 

A bolti ajakápolók közül megnéztem a Labello Classic összetevőit, és bizony több kritikus tételt is felfedeztem: mindjárt az első három összetevő nem hangzik túl jól:
1. Microcrystalline wax/Cera microcristallina: egy ásványi olajból származó faggyú, ez bizony káros, amely konzisztencia-szabályozóként kerül bele az ajakápolóba, gyakran ez okozza, hogy röviddel a használat után újra nagyon száraznak érezzük a bőrt.
2. Octyl dodecanol: egy szintetikusan előállított zsírtest, brrr, szörnyen hangzik
3. Hydrogenated polydecene: ez „csak” enyhén káros, mert egy szintetikus zselésítő

És persze sorolhatnánk...

Remélem meggyőztünk, jó kevergetésd!

Hozzászólások

Vicus
Vicus képe

Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű! Szerintem ki fogom próbálni! Nekem méhviasz lapom van itthon (karácsonyi gyertyakészítésből), szerintetek az jó?

kerekegészség M...
kerekegészség Mariann képe

Kedves Vicus! Bármilyen formában beszerezhetsz méhviaszt, nekem az a tapasztalatom, hogy a pasztilla és a méhviasz lap egyszerűbben használható, gyorsabban oldódik. A méhviasz tömböt érdemes lereszelve olvasztani, különben túl sokáig tart az olvasztása. Az ajakápolóknál az adagolás miatt talán a legkedvezőbb a pasztilla, mert nagyon kevés kell belőle, de ha le tudsz csippenteni kellően kicsi darabot a lapból, ami otthon van, az is tökéletes (vagy több adagot készítesz:)).